De programmaraad van de Rijksoverheid stelt voor: Surfix BV

26-02-2018 - WRITTEN IN DUTCH

CEO Luc Scheres sprak met de Nederlandse Rijksoverheid over zijn bedrijf en legde uit, wat Surfix nanocoating-technologie uniek maakt en wat kan worden verwacht van Surfix in de komende jaren.

Lees het hele artikel hier:
https://www.innovatie-estafette.nl/nieuws/nieuws/2018/02/15/de-programmaraad-stelt-voor-surfix


or here:

"In onze rubriek ‘De programmaraad stelt voor’ spreken we deze nieuwsbrief met Luc Scheres van het innovatieve bedrijf Surfix, dat met hun unieke nanocoatings een bijdrage levert aan de ontwikkeling van nieuwe en snelle diagnostische testen.


Wat is uw innovatie?
Surfix is een jong bedrijf, gericht op oppervlakmodificatie op basis van innovatieve nanocoating-technologie. De nanocoating is een organische laag van slechts enkele moleculen dik, zeg maar van één tot honderd nanometer dikte. Surfix’ technologie is gebaseerd op een unieke koppeling met het oppervlak. Juist die koppeling is onze truc. Afhankelijk van de toepassing worden de eigenschappen van de coating geoptimaliseerd. Deze kan bijvoorbeeld waterafstotend (hydrofoob) of -aantrekkend (hydrofiel) zijn, eiwitafstotend (antifouling) werken of juist eiwit aan een oppervlak koppelen (bio-immobilisatie).

Waarom is dit uniek?
Momenteel wordt voornamelijk nanocoating-technologie gebruikt die gebaseerd is op spontane reacties met het oppervlak. Stel, je hebt een theeglas. Als je dat glas vult met deze chemie dan wordt het volledige oppervlak van dat glas direct en spontaan gecoat. Met onze chemie gebeurt dat niet. Onze technologie is hierin uniek en geeft nieuwe mogelijkheden. Wij kunnen dus het theeglas vullen zonder dat er iets gebeurt, er is geen spontane reactie met het oppervlak. Vervolgens initiëren we de koppelingsreactie en zo kunnen we dan ook patronen maken.

Als we het bijvoorbeeld hebben over een lab-on-a-chip, een apparaat dat verschillende laboratoriumfuncties op een chip integreert, zitten daar allerlei kanaaltjes met vloeistoffen in. Wij kunnen daar dan lokaal een waterafstotend laagje in aanbrengen, waardoor een vloeistof niet meer vanzelf verder stroomt. Zo kun je vloeistofbeweging sturen, maar je kunt ook denken aan het aanbrengen van een eiwitafstotend laagje. Dat is bijvoorbeeld handig als je lage concentraties van complexe biomoleculen wilt detecteren. Als je ziek bent, maak je antistoffen aan. Dat zijn ook een soort eiwitten. Je kunt die antistoffen beter opsporen door de juiste combinatie van nanocoatings te gebruiken, en zo kun je erachter komen of iemand een bepaalde ziekte heeft.

Wat draagt uw innovatie bij aan de global challenges?
Wij zitten met onze innovatie vooral in de Life Science-hoek en in de gezondheidszorg. Daar leveren we een bijdrage aan diagnostische testen. We hebben bijvoorbeeld klanten die werken aan vroege kankerdetectie of detectie van tuberculose en malaria. Wij maken coatings op chips van die klanten, en zij proberen daarmee wereldproblemen op te lossen. Meer specifiek zetten we vooral in op point-of-care diagnostiek, een methode om laboratoriumtests uit te voeren naast of in de buurt van de patiënt. Dan hoef je dus geen groot laboratorium in, maar komt de test naar de locatie waar de zorg nodig is. Dat kan handig zijn voor de huisarts, dan heeft hij direct een aantal testen tot zijn beschikking, waarmee hij direct bloed af kan nemen en erachter kan komen of een patiënt een bepaalde ziekte heeft. Maar ook in derdewereldlanden kun je zelfs in the middle of nowhere op tuberculose, dengue en virusuitbraken testen zonder dat daar geavanceerde laboratoriumapparatuur voor nodig is. Nog een stap verder: nu gaan we voor een zwangerschapstest al naar de Kruidvat, maar straks ook voor tests voor bepaalde virustypen.

In welke fase bent u met uw innovatie?
Al zeven jaar krijgen we klanten die steeds allemaal net iets anders willen. Geen enkele klant heeft dezelfde vraag, dezelfde toepassing of dezelfde chip. Dat betekent dat we altijd beginnen met een soort proeffase waarin we onze technologie gaan toepassen op demochips van de klant. Het proces daarna is afhankelijk van hoe de klant het op de markt wil zetten. Als het aantal chips dat ze gecoat willen hebben klein is, produceren wij ze. Als het een groot aantal is, willen klanten de coatingtechnologie in hun eigen productieproces hebben. Maar het zijn dus altijd op maat gemaakte oplossingen.

Wat hebt u nodig om uw innovatie te versnellen?
Voor ons zit de vooruitgang hem vooral in standaardisatie en opschaling, daar moeten we nog wel een stap zetten. Zodat we makkelijker specifieke coatings voor de klant kunnen produceren, ook op grotere schaal. Onze klanten hebben altijd haast, die zitten met grote investeerders en willen altijd alles snel. Eigenlijk zouden ze eerder bij ons aan moeten kloppen. Ze denken soms de oppervlakte-eigenschappen zelf te kunnen controleren, maar blijken vaak toch niet de kennis, kunde en meettechnieken in huis te hebben. Wat je ziet, is dat wij door het aanbrengen van een niet-zichtbaar laagje kunnen zorgen dat de chip van een klant ineens wél werkt, of veel beter werkt." (Rijksoverheid, Nieuwsbericht: 15-02-2018)